|

Žluté čaje – delikatesa mezi čaji

Žlutý čaj patří mezi druhy, které nejsou tak moc známé. Ale pokud patříte mezi znalce, jistě jste již o tomto druhu něco zaslechli. Žlutý čaj je ale velkou vzácností, a proto není tak snadno k sehnání. Proto se jen tak často nevyskytuje v každé domácnosti.

Co je žlutý čaj?

Původní domovinou tohoto čaje je Čína. Právě podle toho se nazývá tento čaj čínský. Má velmi jemnou chuť, kterou má za následek lehká oxidace. Podobně je tomu i u bílého, ale i zeleného čaje. Dále jemnou chuť zajišťuje působení tepla a vlhkosti.

Receptura na přípravu žlutého čaje byla velmi dlouho utajována. Držela se pod zámkem v buddhistických klášterech. Buddhistický klášter byl místem, kde světlo světa spatřil žlutý čaj.

Jak již název napovídá, jeho barva je zlatožlutá. Chuť nálevu je velmi jemná, nasládlá, až medová. Pokud ochutná, jistě Vás čaj nadchne. Otázka zůstává, zda se Vám to podaří. Čaj je totiž vzácný a těžce se shání. Čaj patří mezi ty nejdražší, které vůbec mohou být. Je to právě kvůli náročnému způsobu zpracování.

TIP: Žlutý čaj

Dostanete-li možnost vyzkoušet tento nápoj, jistě neodmítejte. Možná to bude jediná možnost, kterou v životě budete mít. Navíc má čaj blahodárné účinky na lidský organismus.

Blahodárné účinky žlutého čaje byly potvrzeny. Zvláště na nervovou soustavu. Nápoj dokáže zahnat únavu. Čaj má uvolňující účinky na lidskou psychiku, zbavuje tělo napětí, stresu, ale i frustrace. Navozuje harmonický klid jak těla, tak i mysli. Dále pozitivně působí i na trávicí soustavu, pročišťuje tělo a zbavuje ji zbytečných nečistot.  Působí proti žaludečním vředům, překyselení žaludku, ale i dalších problémů s trávicí soustavou. Navrací chuť k jídlu, pro ty, kteří ji následkem nějaké události ztratili.

Výborné účinky jsou známy všem, kteří žlutý čaj znají, ale je toho ještě mnohem víc, co stálo za pozornost. Napomáhá odstraňování cholesterolu v krvi, ale spalovač tuku to není, snižuje vysoký krevní tlak. Navíc předchází onemocněním srdce. Reguluje krevní oběh. Proč dodržovat pitný režim?

Jak připravit dobrý žlutý čaj

Příprava každého čaje je velmi důležitá. Ať již se jedná o žlutý, černý nebo třeba zelený čaj. V první řadě je ale nutné žlutý čaj sehnat. Což nebude žádná hračka. Postup přípravy si dobře nastudujte, abyste si čaj mohli vychutnat se vším všudy. Nezapomeňte si nachystat všechny potřebné náležitosti. Tak drahý čaj si zaslouží jen tu nejlepší péči. Sami uvidíte, že chuť a vůně čaje Vás velmi mile překvapí.

Nyní si teda můžeme říct, co všechno je na přípravu potřeba. Asi každého napadne, že je nutné mít pravý žlutý čaj. Dál neperlivou, balenou pramenitou nebo filtrovanou vodu. V žádném případě nepoužívejte rychlovarnou konvici. Tato rada patří na vaření všech druhů čajů, ne jen toho žlutého. Nejlepší je klasická konvice na sporák, případně vodu ohřejte v hrnci.

Důležité je, aby voda byla ohřívána v kovové nádobě, nikoli v rychlovarné konvici. Čaj pijte ze šálku. Na každého šálku přijde jedna lžička žlutého čaje a půl deci vody. Zalijte vodou, která nesmí přesáhnout osmdesát stupňů celsia. Po zalití je možné nechat louhovat tři až pět minut. Doba louhování záleží na druhu čaje.

Oblíbené druhy žlutého čaje

Žlutý čaj se dá sehnat hned v několika druzích. Nyní si ty nejznámější představíme.

Jun Shan Silver Needle je jeden z deseti nejlepších čajů pocházejících z Číny. Z čehož lze usoudit, že je to skutečný skvost. Čaj je sušen na pánvi. Až je plně suchý, balí se do papíru, který se přikrývá tkaninou, na které může zrát. Čaj má mírně kořeněnou chuť.

Meng Ding Huang Ya Yellow Bud. Tento druh poznáte na první pohled podle žlutozelené barvy. Jeho chuť je spíše květinová než kořeněná. S výše uvedeným má podobný způsob zpracování.

Ruo Xiang je druh žlutého čaje, jehož lístky se balí buď do banánového, nebo bambusového listu. Jeho chuť je sladká.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *