Rady, tipy, návody

Jak připravit lapačo

Trend doplňků stravy a různých přípravků pro zdraví se stále více rozšiřuje. Lékárny nabízí nepřeberné množství přípravků, různých účinků, ale i různých cenových kategorií. Mezi těmito přípravky se objevily i ty, které obsahovaly výtažky z lapacha. Můžete si tak koupit jak kapsle, tak i extrakty, ale i masti, spreje do úst, ale také tradiční čaj, ze kterého můžete dostat větší množství potřebných živin. Tradiční čaj má již dlouhou historii. Původně se objevil poprvé v Jižní Americe mezi indiánskými kmeny, kde některé prameny dokládají, že jeho počátky se datují do doby již před několika tisíciletími.

Lapacha se domorodě přezdívá jako mravenčí dřevo. Tento název pochází od domorodého indiánského kmene Inků. Skutečně nejlepší úpravou je čaj. Všechny ostatní doplňky, které se dají v lékárnách nebo speciálních prodejnách koupit, inzerují, že jedna kapsle nabízí toliko potřených látek, pro celý den. Nenechte se ale zmást. Protože jedině čaj dodá nejvíce potřebných látek, které žádné kapsle nahradit nemohou.

V různých laboratořích po celém světě se dělaly nejrůznější testy, které skutečně potvrdily, že nejlepší úpravou mravenčího dřeva je čaj. Ostatní podoby jsou pouze marketingové triky, kterými se snaží získat z lidí neskutečné množství peněz. Tyto přípravky nejsou tak kvalitní a účinné, jak se mnohdy inzeruje.

Nyní se můžeme odívat na přípravu jednoho takového zázračného nápoje. Nemusíte se bát, není to nic složitého. Základem je mít doma posekanou kůru lapacha. Na jeden šálek budete potřebovat čtyři čajové lžičky nebo dvě polévkové. Šálek zalijte horkou vodou. Lapacha je nutné nechat vylouhovat. Jakmile teda zalijete šálek, přikryjte ho třeba podšálkem a nechte zhruba patnáct až dvacet minut louhovat. Po vylouhování všechnu kůru přeceďte, aby v šálku nezůstal ani kousíček, který by během pití byl docela nepříjemný. Jak kvůli konzumaci, tak hlavně kvůli tomu, že by chuť čaje mohla nepříjemně zhořknout.

Existuje pár tipů, jak si připravit kvalitnější čaj. Na ohřev vody je lepší použít konvici, kterou můžete zahřát na plotně, než abyste vodu ohřívali v rychlovarné konvici. Ani jedna z nádob, ať už hrnek, lžička nebo třeba hrnec nesmí být vyrobeny z hliníku. Hliník totiž nesmí přijít do kontaktu s mravenčím dřevem. Kdyby se totiž spojil s hliníkem, všechny potřebné látky by lapacha vyprchaly. Jistě by to byla škoda, když jste si již čaj lapacha koupili kvůli jeho účinkům. Připravte se, že čaj není levnou záležitostí, jak už kvůli jeho účinkům, tak i kvůli nucenému dovozu až z Jižní Ameriky.

Když už budete lapacha skladovat, dejte si pozor na to, z jakého materiálu je nádoba vyrobena. Opět absolutně nevhodné jsou hliníkové nádoby. Stejně tak není dobrá krabička vyrobená z plastu. Plast sice neublíží surovině tak, jako třeba hliník, ale ani tak není vhodný. Nejlepší jsou skleněné nádoby, případně nerezové. Na trhu je jich nepřeberné množství a tak si jistě vyberete. Úplně nejlepším způsobem skladování je v porcelánové nádobě, kde vydrží veškeré aroma i chuť. Takovéto dózy bývají často součástí porcelánového servisu.

Lapacho je výborným nápojem jak pro chladné dny, kdy se dá pít horký, tak i pro parné letní dny, kdy je možné ho podávat pořádně vychlazený. Čaj je možné dochutit i nějakou příměsí. Nejčastější je například med, který je oblíbený právě díky nasládlé chuti.

Kromě čisté podoby se palacho dá pít i ve směsi s černým čajem, případně ovocným, kdy se chuť lapacha ještě mnohem více zvýrazní. Chcete-li vyzkoušet něco netradičního, můžete trošku experimentovat například s citronem, kousky ovoce nebo třeba sirupem. Tyto přídavky sice nejsou tradiční, ale jako experiment je to dobré. Lapacha se dá připravit na různé způsoby, což je výhoda, protože si můžete každou chvíli udělat něco jiného.

V Brazílii se připravuje tradiční lapacho a tady je malý recept. Samozřejmě se zde pije jak tradiční forma, tak i netradiční, kdy se lapacho zalije horkým bílým vínem, nikoli vodou. Jakmile bude mravenčí dřevo vylouhováno, zalije se pomerančovým džusem. Jistě vyzkoušejte.

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *